Létající buldog.‘ Vědci objevili v Indonésii největší včelu na světě. Považovali ji za vyhynulou

25.02.2019 10:55

Ternate City (Indonésie) 11:52 22. února 2019 

Na jednom z méně prozkoumaných ostrovů jedné z indonéských provincií znovuobjevili největší včelu na světě. Je veliká zhruba jako palec dospělého, píše server BBC. Experti samičku vyfotili a natočili, až do této doby totiž byla včela považována za vyhynulou.

 

Porovnání běžné evropské včely medonosné (nahoře vlevo) a obří včely. | Foto: Clay Bolt (Global Wildlife Conservation) | Zdroj: Fotobanka Profimedia/AFP Photo.....

Megachile pluto1.png

 

Wallaceova obří včela, jak je také nazýván druh včely Megachile pluto, byla objevena v roce 1858 na souostroví Moluky právě britským přírodopiscem Alfredem Russelem Wallacem. Naposledy vědci zaznamenali několik kusů v roce 1981, od té doby ale nikdo včelu neviděl, připomíná BBC.

 

Největší včela na světě byla znovuobjevena na souostroví Moluky. | Foto: Clay Bolt (Global Wildlife Conservation) | Zdroj: Fotobanka Profimedia/AFP Photo

V lednu tohoto roku se tým expertů, který včelu objevil, vydal právě ve stopách přírodopisce Wallace. „Bylo absolutně dechberoucí vidět tohoto hmyzího ‚létajícího buldoga‘ ve chvíli, kdy jsme si nebyli ani jisti, že existuje, jsme ho měli přímo před námi,“ popisoval nadšení fotograf přírody Clay Bolt, který jako první pořídil snímky a video včely.

Objev v Severních Molukách je nadějí, že tamní lesy stále chrání jeden z nejraritnějších druhů hmyzu na světě.

Odborník a entomolog na Princetonské univerzitě na včely Eli Wyman doufá, že znovuobjevení vyvolá zájem o výzkum k hlubšímu pochopení historii žití včel a informuje o všech snahách zabránit jejímu vyhynutí.